MELLEM FJELL & FJORD
-Nyt verdensarvscenter i Urnes

Placering og udforming

Det nye besøgscenter er tilknyttet Urnes Stavkirke – der er på Unescos Verdensarvsliste og en af de ældste stavkirker i Norge. Kirken er særdeles velbevaret har et stort antal besøgende i sommerhalvåret.

Besøgscenteret er udformet som et længehus med ensidig taghældning, placeret parallelt med terrænets koter. Husets form afspejler en dobbelt orientering – opad mod kirken og bjerget og nedad mod vandet og bygden. Facaderne er inspireret af traditionelle raftehegn og udføres i brede planker i Douglas. Materialer er valgt ud fra bæredygtige og funktionelle hensyn.

Huset består af et nedre og et øvre plan. Dertil er der placeret 2 funktionskerner, hvoraf den ene har faciliteter til personalet og den anden rummer teknik og depot mm. Man ankommer til huset på det nedre plan, hvor alle udadvendte aktiviteter er samlet.

Husets centrale rum er Vestibulen. Rummet er tænkt som et ’bytorv’ hvortil alle husets faciliteter knytter sig. Rummet er indrettes så det giver mulighed for at mange forskellige aktiviteter kan foregå. Til hverdag er rummet indrettet med borde og bænke for børn og unge. Ved andre lejligheder kan rummet indrettes til koncert og andre kulturelle begivenheder – f.eks. høstmarked eller 17 maj. Vestibulen er husets hjerte og skal være med til at genere liv og nye muligheder for sociale og kulturelle aktiviteter i Urnes.

Udstillingsrum placeres på det øvre plan. Adgang til udstillingsområdet sker via en trappe fra vestibulen der leder op på en gallerigang. Gallerigangen står i åben forbindelse med vestibulen og forbinder udstillingsrummene der er placeret i hver sin ende af bygningen.

Der etableres en udvendig terrasse på 3 af husets sider.

Luk menu